the best bready things! - 2020

  • Akweny tygodnia*

    1. Pełnoziarnisty
    2. Badania laboratoryjne składników odżywczych w pełnym ziarnie mogą pomóc w ochronie komórek macierzystych potrzebnych do regeneracji narządów, a także mogą zmniejszyć wzrost naczyń krwionośnych odżywiających.
    3. Tradycyjny chleb na zakwasie
    4. Podczas powstawania tego chleba, w procesie fermentacji następuje dezaktywacja kwasu fitynowego, który blokuje m.in. wchłanianie żelaza, cynku, wapnia i magnezu.
    5. Chleb razowy
    6. Jest wypiekany z mąki wysokiego przemiału, która jest nieoczyszczana i zawiera najwięcej błonnika. Chleb razowy jest także dobrym wyborem dla dbających o linię ponieważ daje większe poczucie sytości niż chleb pszenny.
    7. Chleb Ezechiela
    8. One of the healthiest breads to throw into your grocery cart is also a bit of an acquired taste, according to registered dietitian, nutritionist and certified diabetes educator Jana Mowrer.
    9. Chleb żytni
    10. Jest bogatszy w błonnik od chleba pszennego, z reguły ma też niższy indeks glikemiczny. Ogólnie zatem pieczywo żytnie często jest bardziej wartościowe od pszennego, chociaż warto mieć tu na względzie również sposób jego wypiekania i rodzaj mąki.
    11. Chleb orkiszowy
    12. Więcej wartości odżywczych posiada Chleb Orkiszowy z Czarnuszką. Orkisz to odmiana pszenicy, jednak charakteryzuje się większą zawartością błonnika, białka czy witamin i składników mineralnych
    13. Pita pełnoziarnista
    14. Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów.
    15. Pumpernikiel
    16. Żyto zawiera błonnik pokarmowy i naturalne bioaktywne substancje chemiczne, które mogą korzystnie wpływać na mikrobiom. Naukowcy odkryli, że jedzenie żyta może zmniejszyć liczbę szkodliwych bakterii jelitowych powodujących stan zapalny

    Bibliogrfia:
    1. “Biblijny Chleb Ezechiela | Smakowity Chleb.” Smakowity Chleb, 16 June 2015, https://smakowitychleb.pl/biblijny-chleb-ezechiela/.
    2. food!, Yummyeats, Janet Marchbanks--Food writer, research and website content development, recipe developer, creative design. This. 2021 National Festival of Breads : Virtual Recipe Contest. Yummy Eats, https://www.facebook.com/YummyEatsFood/, 11 Jan. 2021, https://www.yummyeats.com/national-festival-of-breads-recipe-contest/.
    3. Rodzaje Chleba – Jaki Jest Najzdrowszy? - Putka. Piekarnie Cukiernie Putka- Najlepsze Pieczywo i Cukiernictwo. Warszawa, https://www.putka.pl/ksiega-inspiracji/rodzaje-chleba-jaki-jest-najzdrowszy/. Accessed 3 Mar. 2021.
    4. Zaldivar, Gabe. Ranking The Healthiest Breads, From Best To Worst, | HuffPost Life.” HuffPost, HuffPost, 25 Sept. 2019, https://www.huffpost.com/entry/ranking-healthiest-breads-best-worst_l_5d77de9be4b0fde50c2e3645.